Perquè aquests casos de corrupció són més greus de l’habitual?

Aquests dies són d’una velocitat gairebé insuperable a nivell de casos de corrupció, cada dia en sabem d’un de nou, i això fa que existeixi la sensació global de que la corrupció campa per tot arreu sense control. Ahir parlava dels que jo pensava eren els elements principals que expliquen aquests casos de corrupció.

Però malgrat això cal distingir, perquè evidentment no és el mateix els casos de corrupció en municipis petits, amb casos de molt més grans, per exemple, només cal veure tots els que presumptament estan implicats en aquesta trama de sobres en el PP. Per això mateix, m’agrada agregar algunes reflexions de perquè aquests casos són molt  més greus del que hem pogut veure fins ara, i per tant, la indignació de la població és més que legitima.

El primer cas és Mariano Rajoy. No tots els dies tenim documents on s’implica al President d’un Estat. Rubalcaba en una roda de premsa el dijous em va semblar molt coherent el que va dir, i és que aquests casos no només són cosa del Partido Popular, també afecten a la imatge d’Espanya sencera, i per suposat a la figura de President del Govern. De fet, la imatge del Presidente Rajoy pujant per unes escales mecàniques i responent “si hombre” a la pregunta de si havia cobrat diners en negre per mi és la d’una persona incapaç total de controlar la situació que té a sobre. Que després de més de 24 hores encara no hagi sortit de cara a l’opinió pública a donar explicacions d’unes acusacions tant greus, és d’un nivell de despropòsit que mai s’havia vist a la política espanyola.

Un altre cas colpidor és el d’Ana Mato. Ministra en actiu de Sanitat, responsable directa de l’execució de les retallades en sanitat més grans de la història de la democràcia espanyola, rebia diners de la trama Gürtel per viatges i festes d’aniversari. En qualsevol país normal aquesta senyora ja hauria dimitit. Per suposat, no comento tots els altres personatges, perquè la llista és tant llarga, tant de polítics com d’empresaris, que realment se’m fa complicat de sintetitzar.

De moment, el Presidente Rajoy i el PP han fet allò que normalment fa algú que és culpable: no donar explicacions, negar-ho tot i organitzar una reunió amb tots els barons del PP per establir una estratègia a seguir.

 

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *