La revolució del coneixement (II)

Logo de la viquipèdiaSi al primer article parlàvem dels canvis que la societat estava patint, en especial els joves, en la forma de relacionar-se entre ells, avui m’agradaria parlar justament sobre els canvis que ha produït internet en tot el que són les referències.

M’estic referint a enciclopèdies, mapes, etc. És indubtable que internet, i en especial google, ha aconseguit que a partir d’un buscador podem trobar qualsevol mena d’informació sobre un tema qualsevol. La gran consecució d’aquesta revolució és pe runa part la capacitat d’internet d’albergar informació, i per una altre la facilitat que molta gent em trobat en internet com un mitjà molt eficaç per transmetre idees, tot i que desenvoluparé aquesta idea en una altre entrada, ningú pot dubtar que projecte com google o viquipèdia han revolucionat el coneixement.

Abans la informació era en certa forma reduïda, la enciclopèdia definia conceptes, establia dades, però eren molt reduïdes. Si volia informació sobre korfbal o sobre Sant Adrià de Besòs, tot el que podia trobar eren petites referències, sempre tancades. Vull dir que no trobava més enllaços a informació, més oportunitats per ampliar temes.

Viquipèdia ha revolucionat això. Qualsevol usuari pot aportar el seu coneixement sobre qualsevol cosa. És cert que a vegades ens trobem amb el problema de que la informació no és del tot veraç, però sí que és un punt de trobada per poder aprendre coses i acaparar més cultura. Per exemple és del tot increïble com podem saber coses sobre l’equip de futbol del barri, aconseguir informació històrica sobre la ciutat o poble tal, etc.

Per tant caiem en un problema més greu, la desinformació. Si busquem informació sobre un tema específic tindrem el problema d’aconseguir tantes referències que no sabem diferenciar entre les que ens aporten quelcom o no. Per tant el repte canvia, ara ja no es tracta de trobar informació, sinó de saber quin dels que em trobat ens pot resultar més interessant.

Malgrat això, i per no estendrem més, cal donar un cert valor a tots aquets projectes, i reconèixer que internet a revolucionat el coneixement en aquesta parcel•la. Disposar de webs especifiques sobre qualsevol tema ens permet aprofundir i saber més, saber de forma enciclopèdica, que dirien els racionals, i això té un valor increïble, perquè estem formant a futurs ciutadans amb eines de coneixement tant potents que de ben segur repercutiran en la seva forma de veure, viure i sentir les coses.

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *