La campanya electoral a Badalona

Entrada breu. Diuen els que saben de campanyes, que les campanyes normalment són positives fins que es demostra el contrari, i que quan es demostra es tornen tan negatives que l’espiral acaba per trencar ponts de futur.

En Estats Units, aquest model de campanya, la negativa, té el risc de que a la gent no li agradi, però poques coses, en canvi a Europa una campanya negativa pot ser molt molt perillosa. Reflexiono sobre el tema per totes les campanyes negatives que estem presenciant aquests dies. Com a exemple el cas paradigmàtic a Badalona o les acusacions de corrupció a Madrid.

Les campanyes negatives, a banda dels seus efectes purament electorals tenen uns efectes no tant vistosos però si important. El trencament de lligams en un sistema on hi ha 5 partits representats és molt molt important. Un exemple clar foren les darreres eleccions al Parlament, CiU va fer una campanya simplement genial, de manual, però no va poder governar perquè s’havia fotut tant amb ERC, que després va ser impossible un pacte entre ells. Aquest és l’exemple del perill que tenen les campanyes negatives.

Quan es dispara una campanya negativa? Diuen els que saben, que quan vas guanyant no cal que facis grans anuncis, però quan vas perdent, de molt, el millor és llençar una bona bomba electoral. El PP justament va agafar aquesta cita i zas, va llençar la bomba del seu famós vídeo. Conseqüències? Primer de tot centrar tota la campanya en el tema de la immigració, tema que cap polític en campanya que sap el que fa vol, perquè? Doncs perquè no té solució, o almenys una ràpida i eficient, i per tant és difícil parlar als votants i dir la veritat “no sabem com fer-ho”.

Però el PP a Badalona ha comés un error estratègic. A manca de resultats que confirmin els meus pensaments, la meva hipòtesi és que lluny de afavorir el vot al PP, aquest vídeo només ha servit per desgastar al PSC, premi no? Doncs no, perquè el vot del PSC anirà justament cap a ERC o ICV, de fet, veient com va el tema en les enquestes, no sé ben bé cap on aniria. D’igual forma, i aprofito, les enquestes que donen 0 regidors Esquerra em semblen exagerades. ERC sempre aconsegueix molt més vots a les eleccions que a les enquestes. Justament perquè el seu votant té un perfil propi, si un cas i si interessa un dia us ho explicaré ben explicat, perquè té tela i és un cas únic.

En resum, que la campanya negativa que s’ha donat a Badalona ha fet que ben bé ningú sap cap on aniran les coses, i ja tinc ganes de la nit electoral per veure els resultats i poder extreure algunes conclusions, de moment, les meves “porres” són aquestes….

Algú ha dit

  1. Mauro 24 maig 2007

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *