Haití no és Badalona

Són moltes les crítiques ciutadanes que s’aixequen reclamant com potser que només estiguin arribant militars i galetes a Haití enlloc  de quantitats inherents d’aliments i ajuda. La resposta és simple, no pot arribar més.

La nostra visió occidental del món, el nostre benestar, ens fa pensar que allò és com aquí, i que els haitians poden trucar als bombers o als Mossos i aquests apareixen al cap d’una estona (per suposat aquí, sense valorar res, els criticarem per tardar 15 minuts), i que en cas d’un desastre tindrem maquines i policies ràpidament per reconstruir i garantir la seguretat, en conclusió, pensem que allà tenen un Estat tant fort com el nostre.

No ens adonem que no queda res de res, l’Estat, que abans del terratrèmol era més aviat dèbil i estava auspiciat per les Nacions Unides, ara ja ni existeix. En els primers moments de la tragèdia, l’ajuda internacional estava col•lapsada, el seu aeroport, o el que quedava, no podia admetre a tants avions, que passaven hores i hores intentant aterrar, quan ho feien, no hi havia dunes, això vol dir que ningú podia descarregar l’ajuda, i en tot cas, quan ho feien, no sabien que fer-ne ni com distribuir-la. Una vegada descarregat, l’avió no tenia combustible suficient per enlairar-se, el que feia endarrerir més als que baixaven.

Per això, ara mateix, per dur que sembli, els haitians no necessiten més galetes o barretes energètiques de la UE, ara el que necessita són milers de soldats i policies, que garanteixin la seguretat del país, els canals de distribució d’aliments, sistemes de drenatge (algun dia plourà, amb risc d’infeccions i malalties), carreteres,  i sobretot els hospitals, llavors, si que es podrà ajudar realment a que la població no mori de fam, i que els pillatges, les bandes tribals i la violència acabin amb els supervivents.

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *