Guinea Conakry… golpes de estado y bauxita

Situació complicada la que s’està patint en Guinea Conakry aquestes setmanes. Aquest petit país africà, de 9,8 milions d’habitants, s’ha embarcat de nou en un procés de caos institucional i democràtic.

Anem a pams. El President del país, Lansana Conté, un homenet que havia portat el país més aviat com una dictadura, amb una mà de ferro considerable d’ençà el 1984, mor. Aquí el primer esdeveniment curiós, és anunciada la seva mort, ja que segons algunes fonts portava mort de feia dies o setmanes. Tant se val, ja que els europeus ens assabentem de tot plegat quan ja és mort. En aquest moment el procés a seguir és que l’Assemblea Nacional del país assumeixi el poder de facto i convoqui eleccions en 6 mesos.

Fins aquí tot mitjanament correcte. Però certament tothom estava esperant un cop d’Estat militar. La raó? Només cal saber com va arribar al poder el nostre benvolgut dictador de ferro Lansana Conté, efectivament, amb un cop d’estat poques hores després de la mort de l’anterior dictador en el poder.

En un moment de caos, salta la notícia de que un grup de militars estan prenent diferents punts estratègics de la capital, però poques hores després un altre grup de militars diferents als primers ha assaltat l’emissora de ràdio nacional i ha suprimit la constitució del país de forma momentània. Amb tot, el President Temporal de l’Assemblea diu que té el país controlat. Aquí comença una mica el caos informatiu, ja que encara no tinc clar si existien dos grups diferents, estaven coordinats o fins i tot algunes fonts parlaven de quatre grups diferents de militars colpistes (un campi qui pugui?).

Les dinàmiques a Àfrica són molt diferents a les europees, però un dia després ens trobem en que un jove capità, està damunt d’un 4×4 passejant-se amb la bandera de la pàtria al coll, per les principals avingudes (xic) de la capital, i rebent el suport incondicional de tot l’exèrcit, i sí, de la pròpia Assemblea amb el President temporal al cap d’ella.

Moussa Dadis Camara, que així s’anomena el capità escollit a sorts entre tots els colpistes (la cosa té tela), es nomenat President pel Consell Nacional per a la Democràcia i el Desenvolupament. Nom esotèric amb el que el grup colpista va assumir el poder.

Ahir al migdia es va conèixer la notícia, de que aquest Consell nomenava a Kabine Komara Primer Ministre de la República. D’aquest nou actor només sabem que era banquer a Egipte, que és civil i no he aconseguit trobar res més d’ell, ni una foto, per tota la xarxa.

Perquè és important Guinea Conakry i el que està passant? Primer perquè qualsevol país on hi hagin cop d’estats és mereixedor de certa repercussió mediàtica i del nostre interès. Segon perquè ja és massa, que el seu sistema polític és basi en cop d’estats i dictadures prolongades. Tercer perquè tenen la tercera part de reserves de bauxita (el mineral component de les peces dels aparells mòbils) a més de diamants i urani. Quart perquè tot i això, són dels països més pobres del món, i amb més corrupció.

De fet, els occidentals a vegades (i jo el primer) ens escandalitzem de quan hi ha cops d’estat i de com la població pot sortir als carrers, com en aquest cas, i estar fins i tot contenta amb el canvi. Però certament, ens trobem amb ciutadans i ciutadanes que l’únic que volen de la política, és el funcionament d’uns serveis comunitaris bàsics, i una reducció dràstica de la corrupció, si això ho aconsegueix un militar amb ma de ferro ja està bé. Moltes vegades no entenem que els nostres sagrats drets i deures del  ciutadà (i sobretot els drets individuals) se la porten fluixa a la gran part del món, que només vol viure un dia més.

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *