Entrevista d’Otegi a La Vanguardia

Quan fa mesos, quasi bé un any, remetia a un petit article de La Vanguardia on Otegi tipificava quines serien les principals reclamacions de la banda terrorista ETA per culminar el procés de pau més d’un em va dir foll, aquelles revindicacions poc a poc van acabar fent-se forma, fins que avui dia encara en són vigents.

D’igual manera, ahir una entrevista a Otegi en La Vanguardia sorprenia a propis i estranys, realment és una entrevista molt molt interessant, cal llegir-la amb calma, fins i tot prenent apunts, per adonar-te de que és totalment coherent: el que diu en un moment ho és en un altre. Perquè és tant important aquesta entrevista?

Extrec, entre d’altres que em guardo de moment, algunes conclusions interessants. Una d’elles és les veritables intencions d’un grup números dins de la banda de convergir cap a un model de lluita nacional dins dels terrenys polítics i fora de la violència. També sembla ser que la principal revindicació per assolir aquest pas serien una autonomia amplia d’Euskadi. Això pot sobtar, però realment el que ens em de quedar és que Otegi per tant reconeix el sistema autonòmic, i va més enllà, no vol un Estat Associat com proposava el Projecte Ibarretxe, sinó una autonomia, amplia, però autonomia al cap i ala fi, i dins de l’Estat Espanyol. A part, el me´s fort de tot, és que ha dit per primera vegada que no caldrà pagar un preu polític, ni els uns ni els altres: un pas de gegant.

En conclusió, tenien raó els experts d’Ibarretxe quan deien que això no seria el final del procés de pau, ni molt menys, per tant, penso que estem assistint a un nou pas en ferm de l’esquerra abertzale per entrar dins del joc polític, situació que no serà indefinida, ja que paradoxalment les revindicacions actuals no són ni molt menys tan agosarades ni suportables per les línies més dures de l’entorn etarra, o bé estan cansats d’aquesta espiral de violència o s’han adonat que la política aconsegueix més redits que no les armes. El temps ens ho dirà.

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *