El cuento de la vieja

A continuació un extracte d’un text de Peter Gowan, un dels majors experts en Relacions política i econòmiques internacionals de l’àmbit marxista anglosaxó. Les negretes són meves:

La forma principal en que los bancos de inversión respondían al aumento en los precios de los activos era pidiendo prestado en el mercado repo. Repo significa “acuerdo de recompra”. Por regla general, el banco de inversión que desea comprar un título necesita tomar fondos prestados para financiarlo. En el día del acuerdo, el banco recibe su título aunque tiene que pagar por él. Así que utiliza el título que está comprando como garantía para el préstamo que necesita para comprarlo. Al mismo tiempo promete al prestamista que recomprará el título en una determinada fecha futura. De esta forma reembolsará el préstamo y recibirá el título. No obstante, por regla general, los fondos para la recompra del título al prestamista son adquiridos vendiendo el título a un tercero. Así que, en el día del acuerdo, el prestamista original del banco inversor se deshace del título, que le es pagado, e inmediatamente éste pasa al nuevo comprador a cambio de dinero al contado.

Ara  agrego jo: si repetim aquesta operació, com realment s’ha fet, milers de vegades, l’actiu inicial realment queda totalment contaminat, ja que passa per tantes mans que ningú sap certament que és ni d’on prové ni la qualitat real que té, de fet, queda tant tant completament inflat, que a la llarga pot provocar… òndia… si…. una CRISIS de nivells despampanants.

A algú li sona? Ara la pregunta que ens hem de fer tots és simple: qui va permetre aquestes pràctiques que són totalment il•lògiques, per no dir insostenibles?

Algú ho havia de dir

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *